top of page
  • 韓港報小編

【#香港娛樂】20年後延續《愛是...》 Sammi x 好青年荼毒室尋愛










愛是什麼?古今對愛這課題,不同詮釋,各有調論。愛,可令你萬劫不復的沉溺甜和苦,也有愛過痛過,劫後餘生,寧做逃兵。任何一種關係,始終建基原始式的愛,之後如何變質,是得是失,總算愛過一場。尤其現在,真正的愛,更是彌足珍貴,畢竟說句愛你或給一個心心emoji,實在是彈指之間般容易。但,愛,始終是不可或缺。


樂壇天后鄭秀文(Sammi)20年前和LMF合作炮製的《愛是...》,2023年愛不完,來個延續篇,邀請有哲學界KOL「好青年荼毒室」其中三位成員:豬文、鹽叔和阿泉合作,以哲學角度談情說愛,化成《愛是...2.0》。


「好青年荼毒室」由13位熱愛哲學的年輕人組成,自2016年起活躍不同平台,透過文章及節目研討哲學,而豬文是牛津大學博士,鹽叔是倫敦國王學院博士生,而阿泉是香港中文大學哲學系博士生,Sammi說是他們的Fans:「有一日我喺屋企忽發奇想,諗起20年前我首歌《愛是...》,經歷20年之後,喺呢首歌入面搵一個『愛』嘅答案,我好希望從哲學角度出發,然後就諗到『好青年荼毒室』。」


「我一直有睇佢哋嘅節目,係佢哋嘅擁躉,透過佢哋嘅節目,對哲學多咗認識。最初請佢哋寫呢首歌Rap嘅部份,佢哋真係寫得好好,後來諗不如由佢哋Rap埋。雖然當初唔知佢哋Rap唔Rap到,我有啲戰戰兢兢,但佢哋話『會去學,會嘗試去做』。佢哋搵真正Rapper朋友,認真去練習,好有誠意,落咗好多功夫,效果我非常滿意。」Sammi說。


豬文、鹽叔和阿泉說最初接到邀請時,還以為是電話騙徒出動,更說見到Sammi本人,仍感到夢幻神奇,豬文笑指網上開會時,眾人不約而同拍下畫面留念。鹽叔說:「好多謝Sammi邀請我哋,初時大家都懷疑係詐騙。試諗吓『鄭秀文搵我哋唱歌、寫詞,仲話一齊Rap』,直到終於同Sammi網上開會,以為感覺會踏實啲,但唔係,同Sammi網上開會喎!對我哋嚟講好震撼。到依家見到真人都仲係戰戰兢兢。」


同樣感覺神奇的阿泉,說初創作時有很多疑問:「好多創作意念走出嚟,寫咩角度?以對話方式?會唔會有第三個立場?諗咗好多嘢。」Sammi只要求兩個字:「認真」:「只要認真去做就得!因為『認真』就係核心,哲學畢竟係你哋嘅專業,用你哋專業知識放入呢首歌度,『認真』嘅能度,歌迷和聽眾都會感覺到。多謝你哋參與,從哲學角度去解構愛情,言之有物,為《愛是...》畫上更完美嘅圖片!」




Comments


bottom of page