top of page
  • 韓港報小編

【#香港娛樂】《明日戰記》︱古天樂受頸患困擾做手術死頂 劉嘉玲窩心支持:一直喺你身邊!





天下一打造的港產科幻片《明日戰記》於周一(22日)舉行慈善首映禮,身為總監製及主演的古天樂,率領演員劉青雲、劉嘉玲及姜皓文上陣,女星吳君如及丈夫陳可辛、陳靜及周秀娜等均盛裝捧場支持,而《明》於本周四(25日)於香港上映。


同屬科幻題材的內地電影《獨行月球》,截至本周一(22日)在內地上映共26天,票房衝破約31億港元,至於在內地上映了19天的《明》則收逾5.8億港元,對於早前發生「偷票房」風波,有內地觀眾稱購買《明》戲票,但戲票寫上《獨》,古天樂接受訪問時未有詳談,只說現在「處理中」:「不過我收到好消息,《明》喺內地映期延長到10月4日。」即是橫跨中秋及「十‧一國慶」兩個黃金檔期。雖然內地票房成績一般,但香港不少同業甚至大批網民表示支持,而古天樂堅持打造港產科幻片的決定:「必需行出呢步,拍科幻片好艱難,需要好多時間同金錢,但一定要做一次。希望觀眾帶住興奮心情離開戲院,再介紹畀其他人睇。」


其實古天樂拍《明》時深受頸患困擾,更要做手術以繼續拍攝工作:「因為戲服盔甲有一定重量,又需要吊威吔,所以頸患情況愈來愈差,令我右手同右腳完全冇知覺,後來需要進行手術,第四五節頸骨用鈦金屬支撐,拍攝時亦都要死頂,靠止痛藥支持。

劉嘉玲姐盛讚古天樂全力投入同付出,並鼓勵對方:「一路堅持自己嘅夢想,我會一直喺你身邊!」她說如果開拍續集或前傳,一定立刻支持:「我而家率先報名,今次要安排打鬥戲份畀我。」


劉青雲說由於從未想過有機會拍科幻片,所以以「奇妙旅程」來形容拍《明》:「直到拍嘅一刻,先知道真係好大製作,籌備好耐,先至有實質感覺。之前對科幻片嘅概念,以為只係着件綠色緊身衫,頭頂好多天線好似『得得B』咁,原來唔係只對住綠佈景演戲,係同平時拍戲冇乜分別。」


部份相片:古仔部落格,吳君如ig

Commentaires


bottom of page