top of page
  • 韓港報小編

【香港娛樂】MC張天賦求PayMe助毛孩 慘被屈是「新年乞衣」






歌手MC張天賦於大年初一在限時動態上載PayMe code,並以愛犬「豬柳蛋」的名義向大家拜年:「豬柳蛋祝大家,攤喺屋企唔使做,自動準時有人餵嘢食」,並分享「豬柳蛋」的相片呼籲:「禁止多過10蚊,多謝合作!」


因曾有人公開PayMe code收錢即被罵為「PayMe乞衣」,故MC出po後引發網民熱議,有網民指其做法「核突」,更有網民負評:「新年流流行乞」,又指他的IG followers超過55萬:「Story一定有至少20萬人睇,一人畀$10 都有200萬」,認為他是一線歌手,不應叫粉絲課金。


峰迴路轉,翌日MC再更新IG限時動態,上載以PayMe方式向「SAA 動物大遷徙」計劃捐贈2萬元的截圖,他留言:「豬柳蛋瞓醒個晏覺就有錢做善事,代佢多謝大家。」明顯MC當初出po的目的是為慈善,為毛孩謀福利,真相大白,再次引起網民熱討,不少網民直指當初以難聽字眼如「乞衣」等來負評的網民全部「炒車」:「話佢乞兒嗰啲去哂邊」、「 唔會貪嗰少少錢做臭自己個名」,認為給負評的網民未有完全了解,就一面倒惡評,不負責任及欠公平。




Comments


bottom of page