top of page
  • 韓港報小編

【香港娛樂】UPLIVE 人氣之星銅獎︱由丫鬟變直播主 陳婉婷:多咗人了解我喜歡我!








早前《ACE演藝模特大賽》頒發「Uplive人氣之星大獎」,經過網民親自投票,以及以收取禮物U幣金額來計算,最終由莫麗淇Niki Mok 、Emmy Wong及「最美丫鬟」陳婉婷Hebe Chan分別奪得金、銀、銅三個大獎!


Hebe說今次得獎十分有意義,適逢當天是她的生日:「好多謝大家對我嘅支持,佢哋知道幫我有唔同嘅機會,都會令我達成夢想邁進一大步,好衷心感激佢哋呢份生日禮物。勝出後,我會繼續全力以赴,以最佳嘅狀態去迎接所有工作,嚟報答粉絲,因為佢哋咁盡力,都係想捧我上去做到我喜歡嘅事業,所以我唔會辜負佢哋。 平時都對佢哋好好,一有時間都會搞聚會,亦都會親自下廚、煲湯,唔使刻意喺勝出比賽嘅時候做,一切在心中。」


由演員轉型做直播主,Hebe坦言是想尋求自我突破:「因為我本身係一個比較內斂嘅人,做直播之前我連訪問都唔識做。做直播,係同拍劇拍節目好唔同,大部分時間都要同觀眾有互動,要有即時反應,所以好需要吸收好多資訊。做咗直播之後,我每朝起身會睇晒所有新聞、睇好多書同片,去學習唔同人嘅思考方向、知識,準備好去迎接佢哋每一個話題,對於當時嘅我係一種新嘗試。」


Hebe說不單重視和觀眾的互動,更要以真誠及同理心對待:「我做直播嘅風格係真誠,重視同觀眾嘅互動,同埋對每一個人要有同理心,俾大家了解最真實嘅我。我諗佢哋最欣賞我嘅地方,係對演戲嘅堅持,對夢想唔放棄嘅態度。平時我會睇佢哋嘅留言,用心回答佢哋嘅問題,亦都會盡量記住佢哋個真名、生日、職業、返工放工嘅時間、喜好等等,令佢入到我嘅直播間,有一份親切感。」


當Uplive直播主的得着,Hebe說多了一班支持她的朋友,並深切了解她的想法:「可能以前人哋唔了解我,會覺得我只係想有名,或者只係做花瓶。不過透過Uplive,同觀眾有互動,甚至我哋會傾一啲好deep嘅內心想法,佢哋又會見到我捱更抵夜工作或者為夢想去學好多嘢,所以真正了解咗我、喜歡我、支持我。我喺Uplive嘅目標,係除咗傾偈同埋唱歌,可以真係表演到一啲藝術嘅嘢俾大家睇,所以我都有keep住學樂器同功夫,希望畀到更多元化嘅直播佢哋睇。」


Uplive是香港第一大直播品牌,自2016年登陸香港後,用戶人數節節上升,目前香港註冊用戶已突破百萬人,主播更已衝破萬人,每日為香港在內的全球3億用戶提供嶄新娛樂直播體驗。同時在美國、印度、越南、沙地阿拉伯、東南亞等國家與地區營運,並服務全球150多個國家地區用戶。2019年Uplive榮獲Twitter授予的「最具國際影響力品牌獎」。


Comments


bottom of page