top of page
  • 韓港報小編

【香港娛樂】梁詠琪為個唱離家出走 呼籲將花籃錢捐去慈善機構


將在紅館舉行三場《梁詠琪 時間遇上我們》演唱會的梁詠琪(Gigi),為個唱連日排舞,雖久未跳舞,但在舞蹈總監Chris指導下,Gigi與舞蹈員相當合拍,即使面對高難度動作都能揮灑自如,而Gigi更預告每晚都會有特別嘉賓,更邀請多位設計師準備戰衣:「雖然而家只係睇到草圖,但已經令我好期待,所以近排份外注意飲食、操fit自己,務求着到件衫更加靚。其實我好鍾意食飯,但因為澱粉質會轉化成糖份,而家我會轉食蒟蒻飯,既飽肚、又有爬飯嘅滿足感,最緊要係健康。」



會在個唱上自彈自唱的Gigi,說是受到女兒影響: 「因為囡囡學緊琴,令我重拾對彈琴嘅熱誠,一個月前已經開始練琴,彈俾屋企人聽,但正所謂『瘦田冇人耕、耕開有人爭』,阿囡見我彈,會問:「媽咪幾時到我彈?但剛剛無人彈佢又唔彈喎,哈哈!」


演唱會進入倒數階段,Gigi忍痛決定「離家出走」搬到酒店暫住,專心準備個唱,令她感到好掙扎: 「做咗呢個對自己好殘忍嘅決定,因為要離開屋企一排、但又好需要嘅決定,我有同囡囡解釋,佢都明白,夜晚我哋可以face time,如果佢有中文功課唔識,我都一定可以教佢。其實反而咁樣佢會更加期待我個演唱會,到時可能會喺台下尖叫『媽咪,好耐冇見!』,哈哈!」


Gigi續說希望每位打算花錢送花籃到紅館給她的好友,將這份心意轉贈到意屬的慈善機構:「見到花海當然開心,但我更希望能轉化朋友的支持給有需要嘅人,會更有意義!」Gigi更準備巨型名牌掛在後台,以答謝每位捐款善長,感謝他們對自己支持,對慈善出一分力。






Comments


bottom of page